25 Haziran 2016 Cumartesi

YOLCULUK BAŞLASIN - ESKİHİSAR KÖYÜ (EGE KÖYLERİ GEZİSİ 2)

Öyle çok telaşlı, sıkıntılı olmasın istedim yolculuk. Programı yaparken saatleri ve günlük gezi rotalarını ona göre planladım. Onun için İzmir'e gidiş rotamda bulunan Bursa ve çevresi köylerini, İzmir'e gidiş yolculuğunu sıkıştırmamak için daha sonraya bırakarak, istikameti direk İzmir olarak belirledim. Saat 13:00'te İstanbul'dan yola çıktık.
Ne zaman Anadolu tarafına araba ile yolculuk yapsak,  Kurtköy Mehmetçik Vakfı Tesislerine uğramadan geçmeyiz. Arabanın ve benzinin son kontrollerini yapıp, kahvematikten kahvemizi alıp yola çıkarız. Bu bir ritüel oldu. Ayarları çok iyi yapılmış bir makine. Ya da yolculuk psikolojisi ile bize kahvesi çok keyif veriyor.
Eskihisar üzerinden 475 km ve 6,5 saat süren İzmir, Eskihisar Köyü, bizim rahat ve yavaş yolculuğumuz ve yemek duraklamalarımız ile neredeyse 12 saat sürdü.

1- ESKİHİSAR KÖYÜ VE OSMAN HAMDİ BEY MÜZESİ

    Çok sevdiğim bir arkadaşımın sosyal medyada paylaşımı üzerine haberdar olduğum bu müzeyi, yıllarca bu yolu kullanmış biri olarak nasıl bilmiyordum üzüldüm. Bu nedenle İzmir'e kadar olan yolculuğuma sadece Eskihisar Köyü'nü ekledim. Beşiktaş'tan E5 üzerinden 55 km ve yaklaşık 50 dk süren bir yolculukla Eskihisar Köyü'ne ulaşıyorsunuz.
Osman Hamdi Bey'in Eskihisar'la olan ilişkisinden pek haberdar değiliz. Ben mi bilmiyordum diye düşündüm ama müzeyi gezerken görevliden öğrendim ki, yeterince ilgi yokmuş ve ziyarete getirilen Güzel Sanatlar öğrencileri bile çok ilgili değilmiş. 
Bu köşkün kurtuluş savaşında Mustafa Kemal Atatürk'e tahsis edilmiş olmasını da ayrıca önemli buluyorum.

 
Ülkemiz için çok değerli olan Osman Hamdi Bey sadece kaplumbağa terbiyecisi tablosundan ibaret bir ressam olarak biliniyor bir çok kişi tarafından. Beyoğlu'ndaki Pera Müzesinde ilk kez tablolarını gördüğümde, detay çalışmalarından çok etkilenmiştim.
Müze, iyi niyetlerle dönemine göre dekore edilmiş. Ama ruhunu yansıtamamışlar.
Bir şeyler eksik gibi.
Osman Hamdi Bey, duvara çiçek asan kız tablosu yaparken, odasında çalışırken canlandırılmış.

 


Osman Hamdi Bey'in aileye ait eşyaları o dönemi yansıtması açısından önemli. Banyo Sobası ilginç.

  

Köşkün konumu, mimari yapısı harika. Bahçe içindeki kocaman ağaçlar muhteşem.
Fransa'da ünlü ressamların yaşadığı köyler, dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekerken, bu köşkün böyle ilgisiz kalması üzücü.
Hatıra olarak alınabilecek, müzeye özgü bir tane ürün yoktu. Osman Hamdi Bey'in eserlerinden oluşan hatıra ürün grupları oluşturulabilir. İnsanların ilgisini çekebilecek kültürel aktivitelerle bu köy sanatla özdeşleştirilebilir. Ülkemizde yapılabilecek ne kadar güzel ve çok şey var aslında.
Osman Hamdi Bey'in köşkün duvarlarina asılmış aile fotoğrafları ilgi çekiciydi. Fotoğraflardaki mekanlarda bulunmak ve o dönemleri gerçek fotoğraflardan gözlemlemek etkileyiciydi.

 


    

Osman Hamdi Bey'in resim çalışması sırasındaki bir fotoğrafı

Osman Hamdi Bey'in tablolarının birebir boyuttaki reprodüksiyonları köşkün duvarlarında sergileniyor. Bu sayede görmediğim tablolarını reprodüksiyon bile olsa görmüş oldum. Her tablonun orjinalinin şu anda nerede bulunduğunun tabloların altına yazılmış olması da çok iyi düşünülmüş.

 



Ressam İbrahim Çallı tarafından yapılan Osman Hamdi Bey tablosu

Müze içindeki Osman Hamdi Bey'in resimhanesinin, belirli günlerde galeri ve Eskihisar'lı amatör resim grupları için atölye olarak kullanılması fikrini çok beğendim. Açık olduğu gün bizim ziyaretimize denk gelmediği için resimhanenin içini göremedik.



Köyün sahilinde düzgün, temiz balık restoranları bulunuyor. Fiyatları çoğu sahil kasabası balıkçı restoranlarındaki gibi.
Araba ile geçip gittiğimiz bu sahil köyünü, bu yönleri ile görmek güzeldi.
Arabalı vapura binerek İzmir'e doğru yolumuza devam ettik.

Pazartesi hariç her gün
9:00 / 12:00  -  13:30 / 17:00 saatleri arasında ziyarete açık
Osman Hamdi Bey Müze Telefonu: 0 262 6556348
(8 Nisan 2016)

Osman Hamdi Bey'i kısaca tanıtmak isterim.

Osman Hamdi Bey
Bir çok konuda öncüdür. 
Arkeolog, müzeci, ressam ve Kadıköy'ün ilk belediye başkanı
İlk Türk arkeoloğu kabul edilir. En önemli arkeolojik kazısı 1887-1888'de gerçekleştirildiği Sayda Kral Mezarlığı (Lübnan) kazılardır. Bu kazılar sırasında dünyaca ünlü İskender Lahdi’ni bulmuştur.
Çağdaş Türk müzeciliğinin kurucusudur.İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurmuş, 29 yıl müdürlüğünü yapmış ve müzeyi dünyanın sayılı müzeleri arasına ekletmiştir.
Günümüzde varlığını Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak sürdüren Sanayi-i Nefise Mekteb-i Âlisi'nin kurucusudur. İlk Türk ressamlarından birisidir ve Türk resminde figürlü kompozisyon kullanan ilk ressam olarak tarihe geçmiştir.
Osman Hamdi Bey'in hayatını detaylı okumak isteyenler için;
https://tr.wikipedia.org/wiki/Osman_Hamdi_Bey

Osman Hamdi Bey Müzesi 
    Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Gebze ve civar köyleri İmparatorluğun üst düzeyi için sayfiye yerleri idi. Osman Hamdi Bey'in babasının da Eskihisar Köyü'nde konağı vardı.
    Bu konağa gidiş gelişlerinde Osman Hamdi Bey, Eskihisar'ı sever ve deniz kenarından 28 dönüm arazi satın alır.   
    1884 yılında planını kendisinin çizdiği bugün müze olan köşkü inşa ettirerek zamanının çoğunu burada geçirmeye başlar. Köşke kayıkhane ve resimhane daha sonra eklenir.
    Köşk, I. Dünya Savaşı'nda karargah komutanının emrine, daha sonra Kurtuluş Savaşı'nın belli dönemlerinde Mustafa Kemal ve İsmet İnönü’ye tahsis edilir.
    1966'da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılan köşk müze haline getirilir. (Kaynak; Gebze Kaymakamlığı resmi sitesi)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.