Diğer İsimleri : Lavandula, Lavandar, Lavande
Latince İsmi: Lavandula Angustifolia

Botanik Bilgi : Ballıbabagiller familyasındandır. Lavanta, en çok 1 m. kadar boylanabilir. Gövdesi dört köşe kesitli, yeşil renkli ve hoş kokuludur. Ancak, bitkinin ikinci yılında gövde odunsulaşır. Grimsi yeşil renkli, ince uzun ve hoş kokulu yaprakları; uzun sapların ucunda seyrek başaklar oluşturarak yaz aylarında açan, çok kokulu, lavanta mavisi renkli çiçekleri vardır. Bitkinin gövde, yaprak, sap ve çiçeklerine özel kokusunu veren, bunların üzerinde bulunan küçük yıldızsı tüyleridir. Lavantanın sonbaharda olgunlaşan küçük meyvelerinin her birinde, dörder adet fındıkçık şeklindeki tohumu yer alır. Geçirgen olduğu sürece her tür toprakta sağlıklı gelişir. Ama en sevdiği toprak kireçli topraktır. Güneşe açıktır. Çiçek açması için mutlaka güneş görmesi gerekir. Işık isteği fazladır. Soğuklara karşı çok hassastır. Yabani otlardan hoşlanmaz.
Bakımı; Dikim yapılacak alanın temizlenmesi gerekir. Toprağını havalandırmayı unutmayın. İki yılda bir organik gübre ve kompostla toprağı destekleyin. Böylece çok daha sağlıklı gelişir. İlk gübreyi dikim esnasında verin. Daha sonraki yıllarda ilkbahar ayları gübreleme için uygundur. Bahçe toprağınız asitliyse sönmüş kireç ekleyerek onu lavanta için daha sağlıklı bir ortama dönüştürebilirsiniz. En önemli isteği budamadır. İdeal budama zamanı sonbahar aylarıdır.
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Akdeniz havzası olan lavantanın 20 kadar türü vardır. Bu türlerden bazısı ülkemizde de yetişmektedir.
Bilinen Bileşimi : İçinde organik asitler bulunan uçucu yağ ile glikozitler, alkaloitler ve tanen gibi maddeleri içerir. Bu uçucu yağın damıtılmasıyla lavanta esansı (lavanta yağı) elde edilir.
Kaynak:http://www.yemex.com/bitki/lavanta.html
http://www.50mucizebitki.com/lavanta.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.